Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Core Web Vitals: Vad är det och vem påverkas?

Google kommer i år att uppdatera sin algoritm och introducerar nu Core Web Vitals som en del av deras rankingfaktorer. Googles sökmotor kommer nu i ännu större utsträckning prioritera sidor som har den mest användbara informationen, garanterar en trevlig och personlig användarupplevelse samt uppfyller användarnas förväntningar.

Core Web Vitals är en uppsättning specifika faktorer som Google anser vara viktiga i en webbsides övergripande användarupplevelse. Core Web Vitals består av tre specifika sidhastighets- och användarinteraktionsmätningar: First Input Delay (FID), Largest Contentful Paint (LCP) och Cumulative Layout Shift (CLS)

Vad är Core Web Vitals?

Enkelt uttryckt, Core Web Vitals är faktorer som ingår i Googles poängsystem för “sidupplevelse” (i grund och botten Googles sätt att dimensionera din sidas totala UX) Dessa återspeglar riktiga användarupplevelser på webbplatser, och är:

 1. First Input Delay (FID) 

Tiden det tar från att en användare interagerar med en sida (t.ex. klickar på en knapp) tills webbläsaren ger en respons.

För att förbättra FID-resultaten måste du förbättra din webbplatsinteraktion. Här är några saker att tänka på :

 • Bryt upp långa JavaScript-uppgifter
 • Optimera körning av first-party scripts
 • Optimera datahämtning
 • Minska körningstiden av JavaScript
 1. Largest Contentful Paint (LCP)

Den tid det tar att rendera upp en sidas enskilt tyngsta innehåll. En kort laddtid indikerar god användarvänlighet.
Några åtgärder du kan ta för att förbättra laddningstiden för dina sidor och öka din LCP-statistik är:

 • Förbättra serverns svarstid
 • Optimera din server
 • Använd en CDN
 • Cache-tillgånga.
 • Optimera CSS
 • Optimera bilde.
 • Komprimera innehåll
 • Ladda viktiga resurser i förtid
 1. Cumulative Layout Shift (CLS)

Ett mått som kollar på innehållsförskjutningar i en sidas layout. Som att en länk flyttar på sig precis när man ska klicka.

För att undvika innehållsförskjutningar och förbättra både användarupplevelse och CLS-mätningar, försök med följande:

 • Ange bilders mått
 • Avsätt utrymme för annonsplatser som inte är dynamisk
 • Avsätt tillräckligt med utrymme för inbäddat material
 • Avsätt tillräckligt med utrymme för just dynamiskt innehåll
 • Optimera för webbfonter
 • Undvik att lägga till dynamiska ATF-element (Above The Fold)

Gratis från vår Kunskapsbank:

Guide: Ranka på Google utan SEO

Vad betyder Core Web Vitals för din webbplats?

Som det ser ut just kommer de flesta webbsidor inte att uppfylla kriterierna. En studie som publicerades i augusti av Search Engine Journal (Less Than 15% of Sites Meet Benchmarks) så är det färre än 15% av de testade sajterna som når betyget godkänt för Core Web Vitals.

Men många lägger ner mycket tid för att få sina webbsidor att uppfylla kraven. Enligt Googles egen statistik syns det framförallt på ökningen av antalet användare av deras tjänst Page Speed ​​Insights. Senaste tiden har den fått en rejäl uppsving med en medelökning på ca 70%.

Page Speed Insights är ett av flera verktyg du kan använda för att se hur du ligger till med Core Web Vitals. Det finns fler verktyg som du med fördel kan använda för att mäta och se din egen sajts status. Nedan har vi satt ihop en en lista med 6 verktyg som hjälper dig tillrätta och ser till att du har bäst förutsättning att uppfylla kraven.

Fortsätt läs om 6 verktyg som berättar om du uppfyller kraven.

Core Web Vitals
Få en konkurrensfördel med Core Web Vitals

Hur vet jag att min sajt uppfyller kraven? – 6 verktyg som ger dig svar.


1. Google Search Console
Det finns en helt ny grundläggande rapport i sökkonsolen som hjälper webbplatsägare att utvärdera sidor över hela webbplatsen.
Besök Google Search Console

2. Lighthouse
Lighthouse uppdaterades nyligen till version 6.0 som innehåller nya mätvärden, ytterligare granskningar och en nykomponerad prestationspoäng.
Besök Lighthouse

3. Page speed insights
Page speed insights har också uppdaterats för att använda Lighthouse 6.0 som gör det möjligt att mäta Core Web Vitals både.
Besök Page speed insights


4. Chrome UX-rapport
Chrome UX-rapport (även känd som CrUX) är en offentlig databas med autentisk data på  användarupplevelses från miljontals sajter.
Besök Chrome UX-rapport

5. Chrome Dev-tools
Chrome-Dev-tools har uppgraderats för att hjälpa webbplatsägare att hitta och åtgärda problem med visuell instabilitet på varje sida som kan bidra till (CLS) kumulativ layoutförskjutning. Chrome Dev-tools mäter även (TBT) total blockeringstid vilket är ganska användbart när det gäller att förbättra (FID) First Input Delay.
Besök Chrome Dev-tools


6. Web vitals extension
Det finns en ny extension tillgänglig att installera i webbläsaren Chrome som mäter webbvitals i realtid. Öppna webbplatsen du vill mäta och aktivera sedan Web Vitals Extension så visas mätvärden – LCP, FID och CLS.
Ladda ner Web vitals extension för Chrome

Om jag inte uppfyller kraven, hur fixar jag Core Web Vitals-problem?


Den goda nyheten är att problem kan åtgärdas och Core Web Vitals viktiga webbstatistik kan förbättras. Optimering av din sajt kommer att ha en positiv effekt på din ranking och dessutom kan din trafik också få en boost eftersom din UX blir bättre och din avvisningsfrekvens sjunker.

När du åtgärdar problemen är Googles råd att prioritera alla sidor märkta som “Poor” i Google Search Console. Du börjar lämpligast med de mest värdefulla sidorna men även om sidorna märkta med “Needs Improvement” anses vara okej, är det bäst om du också åtgärdar dessa. 

Hur kommer min webbplats att påverkas

Om du har sidor som betecknas som “Bad” eller “Needs improvement” måste du se över dem eftersom detta kan leda till sämre rankning. Det är vad hela uppdateringen handlar om.

Men eftersom så många webbplatser presterar dåligt i Core Web Vitals, verkar det osannolikt att Google skulle straffa alla dessa direkt.

Du ska däremot se det som en påminnelse om att användarupplevelsen för närvarande inte är tillräckligt bra.

Att ta tag i detta redan nu och åtgärda eventuella problem kommer att vara fördelaktigt på lång sikt. Men det är samtidigt knepigt att förutsäga exakt hur mycket Google kommer att använda Core Web Vitals-poäng för att fastställa rankningar.

Men en sak är säker, nämligen att sajter med bra användarupplevelse kommer att ha en avgörande konkurrensfördel eftersom en bra användarupplevelse skickar positiva signaler till Google vilket i sin tur ökar rankningen.

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: