4 Videotyper företag kan göra

“Var ska jag börja?” är en vanlig fråga som vi får här på Stockholm Media Factory. Vi vet att video kan vara överväldigande att skapa. Speciellt om du försöker avgöra vilka videotyper som kommer att gynna företaget bäst. På många olika sätt, är möjligheterna oändliga. Här ger vi 4 tips på några av de mest populära videotyperna som går att göra.

1. Produktvideo

Säljer du en produkt eller tjänst som inte är lätt att förklara kortfattat? Eller så känner du redan till att en produktvideo på din hemsida ökar tittartiden, som i sin tur leder till större chans att kunden köper? Produktvideor visar både din produkts egenskaper och fördelar, samtidigt som du engagerar publiken. De är väldigt användbara för de kunder som överväger att köpa din produkt, men som behöver en tydlig och omfattande förklaring av vad du har att erbjuda. Produktvideo är en av de videotyper som underlätter för kunder.

Här är bland en produktvideo som vi gjorde för Tanrevel:

2. Explainer video

Explainer videor är pedagogiska videor som lär din publik hur man löser ett problem. Problemet kan till exempel handla om hur man använder din produkt. I slutet av videon bör din publik ha fått tillräckligt med kunskap för att kunna lösa problemet. Dessa videor är perfekta att lägga in i din företagsblogg, eller i din supportdokumentation. Varför ska du tvinga in folk att skriva in en gemensam fråga till din kundtjänst när de istället kan få svaret via en video? Du vet att din explainer video verkligen har lyckats när du får in färre frågor till kundtjänst.
Explainer videos har också möjlighet att tillföra värde flera år framåt.

Detta är en explainer video som vi gjorde åt Efva Attling. Hon berättar om smyckena för sina återförsäljare:

3. Testimonial video

Människor påverkar människor. Oavsett om det är twitterkommentarer eller facebookposter – ärliga recensioner kan helt ändra vår åsikt eller övertyga oss att köpa. Det är precis därför som “testimonial video” är så extremt värdefull. Dessa videoklipp kan tydligt visa potentiella kunder resultat och de positiva effekter som din produkt har på riktiga människor. Att höra en annan kunds ivriga röst, och att se produkten användas är mycket mer inspirerande än att läsa en paragraf. I slutändan blir testimonial video ovärderliga när det kommer till att vinna över nya kunder.

Denna testimonialvideo gjorde vi åt Emineo. I denna video berättar Emineos kunder om fördelarna med att arbeta med Emineo, och hur bra samarbetet fungerar:

4. HR-video

HR-video kan visa allt det som är svårt att förklara i ord. Det förklarar klädkod, det signalerar om personerna på företaget trivs och på så sätt stärker det employer branding. Är personerna på ditt företag glada, så lockar det nya potentiella medarbetare att vilja arbeta på din arbetsplats. Det visar även laganda, och det kan även underlätta onboarding-processen för de som precis har blivit nya medarbetare. Du kan bland annat göra tydliga onboarding-videor där kollegor berättar om deras erfarenheter, och delar med sig utav deras tips. Även detta är en av de videotyper som är vanligt förekommande.

Denna HR-video skapade vi åt en av våra kunder, för att stärka Arlas Employer Branding:

Källor:

Wistia.com