Det hade inte funnits något internet om det inte varit för hemsidor och bloggar. De två begreppen används ofta omväxlande då vissa anser att de båda är samma sak. Men, i verkligheten, är de inte det. Så vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida? Låt oss ta reda på det.
Bloggar är en typ av hemsida. Den enda verkliga skillnaden mellan en blogg och andra typer av hemsidor är att bloggar uppdateras regelbundet med nytt innehåll, som visas i omvänd kronologisk ordning. Bloggar kan vara en del av en större hemsida. Ofta har företag en bloggsektion där de regelbundet skapar innehåll för att informera och utbilda sina kunder.
Med det sagt, bloggar och hemsidor skiljer sig åt på några andra sätt också. Om du har lite tid, läs igenom hela artikeln, eftersom jag där kommer gå igenom alla skillnader och dessutom hur du skapar både en blogg och en hemsida.
Vad är en blogg?
En blogg är en informerande hemsida som är publicerad på internet. Det består av självständigt och informativt innehåll som är mestadels textbaserat om ett specifikt ämne. Innehåll på en blogg beskrivs vanligtvis som ett blogginlägg.
De flesta bloggar hanteras av enskilda personer eller av ett litet antal individer som visar upp sina erfarenheter, åsikter eller observationer. Dessa inlägg är nästan alltid skrivna informellt och i talspråk. Detta gör inläggen lätta att läsa och gör dom engagerande för läsaren. En annan sak att tänka på är att blogginlägg presenteras i en omvänd kronologisk ordning.
Bloggar har varit en del av internet under en lång tid. De började som internetdagböcker och journaler när personer brukade dela sina tankar och personliga erfarenheter. Men nu används bloggar för att kommunicera om allt möjligt. Eftersom de uppdateras regelbundet, så är de ännu mer dynamiska och gör ett riktigt bra jobb med att bilda en länk mellan skribenten och publiken.
Vad består en hemsida av?
En hemsida är en samling webbsidor och multimediainnehåll som finns på åtminstone en webbserver och är nåbar via ett delat domännamn. De finns vanligtvis på webbhotell. Detta för att det låter alla på internet få tillgång till hemsidan.
Hemsidor är byggda för många olika syften och tillämpningar. De används för företag, underhållning, socialt nätverkande och informationsdelning. Men, till skillnad från bloggar, så uppdateras inte hemsidor ofta. De är istället statiska och representerar stabilitet. Folk uppdaterar vanligtvis sina hemsidor när de vill lägga till någonting viktigt.
Kan man ha en blogg på en hemsida?
Ja, det kan du. Som jag redan sa, bloggar är en typ av hemsida, och de kan lätt då också vara en del av en hemsida. Många företag använder faktiskt bloggar på deras hemsidor för att locka till sig kunder med hjälp av användningsbart innehåll.
Eftersom hemsidor inte uppdateras så ofta, så kan det bli en stel upplevelse för dina återkommande besökare. Bloggar kan vara användbara i dessa situationer. Eftersom du kan uppdatera bloggar när som helst, så kan du engagera besökarna utan att behöva uppdatera själva hemsidan.
Vanligast är att stora företag lägger in bloggar på sina hemsidor. På det här sättet kan de engagera sina kunder. De kan till och med löser olika problem för kunderna genom sina blogginlägg. Du kan också ha en sådan här blogg på din hemsida. På det sättet kan du lätt uttrycka dina åsikter och idéer till din målgrupp och det kommer signifikant öka din närvaro online.
Hur skapar man en blogg?
När du funderar på att skapa en blogg, tänk på att det borde reflektera dina idéer och värderingar samt representera din individualitet. På det sättet kan du växa en lojal publik. Med det sagt, om du inte vet hur man skapar en blogg, så ska jag nu berätta hur du kan göra det med några enkla steg.
Stegen är som följer:
Steg 1: Välj ett ämne och ett namn
Först så måste du välja ett ämne som du ska bygga din blogg kring. Det här är väldigt viktigt. För om du väljer något slumpartat ämne, så kan bloggandet bli tråkigt för dig. Du kommer också förlora intresset för att driva bloggen vidare. Så för att undvika det här problemet behöver du tänka på det noggrant. Sen bestämmer du dig för ett ämne.
Välj alltid någonting som du har en passion för. Eftersom bloggar vanligtvis är till för att dela författarens personliga åsikter och idéer, välj någonting som är unikt för dig. Det kan vara om dina livserfarenheter, idéer eller dina hobbys och passioner. På det sättet kommer du inte förlora intresset för bloggandet, vilket leder till att du kan fortsätta din blogg under en lång tid framöver.
Efter att du valt ditt ämne, behöver du välja ett namn för bloggen. Namnet på bloggen måste vara beskrivande. Det borde vara ditt namn eller en kombination av några ord. Det du behöver komma ihåg, är att namnet ska hjälpa besökaren att få en idé om ämnet som det är baserat kring. Det här kommer göra det lättare att locka till sig nya besökare.
En annan viktig sak är att välja ett unikt namn. Generiska namn borde undvikas eftersom det kan finnas andra bloggar med samma namn. Så, din lojala läsare kan skilja din blogg från andra bloggar. Om du har en personlig blogg, kan du använda ditt eget namn. Eftersom personliga bloggar innehåller en mängd olika ämnen, kan det vara en idé att namnge bloggen efter dig själv.
Steg 2: Välja en bloggplattform
Nästa steg är att välja den bloggplattform som passar din blogg bäst. Det finns många plattformar att välja på, men alla plattformar är inte perfekt för alla typer av bloggar. Det är anledningen till att du behöver vara noggrann när du väljer en plattform till din blogg.
Olika plattformar erbjuder olika fördelar. Så för att välja en, behöver du kolla in alla fördelar. Försök komma fram till vilka funktioner som är användbara för dig och vilka som inte är det. Sen tar du reda på vilken plattform som erbjuder mest anpassningsbarhet. Bedöm alla dessa kriterier och välj den plattform som är bäst för din blogg. En bra bloggplattform gör bloggandet till ett bekvämt jobb för dig.
Steg 3: Välja en blogghost och ett domännamn
Du måste säkerställa att bloggen finns på internet. Inte bara det, din blogg borde vara tillgänglig för dina besökare under alla tider på dygnet och överallt i världen. Blogghosting företag gör det möjligt. De gör din blogg tillgänglig 24/7, vilket är kritiskt för att bloggen ska kunna bli framgångsrik.
Det finns många webbhotell för bloggar. Innan du väljer en, försäkra dig om att det är ett tillförlitligt företag med bra historik. Du borde också kolla upp hur bra deras kundservice är. Detta spelar roll i det långa loppet.
Därefter behöver du välja ett domännamn för din blogg. Domännamnet bör vara väldigt unikt. Domännamnet borde också vara väldigt lätt att komma ihåg. Det hjälper dina besökare att lättare hitta din blogg. Försök ett registrera ditt domännamn med ditt bloggnamn. Du kan också få ett eget domännamn mot en extra kostnad om du känner för det.
Steg 4: Bygga och designa en blogg
Sen börjar du designa din blogg utefter din smak. Det här är väldigt viktigt för din bloggs framgång. Din blogg borde vara välorganiserad. Det här kommer göra det lättare för dina användare att navigera på din blogg.
Du behöver också anpassa din blogg utefter vad du tycker om. Bloggplattformar erbjuder ofta all möjlig anpassning. Du kan lätt byta layout på din och ge den en ny look. Ändra tema, typsnitt, med mera enligt vad du tycker om. Du kan skapa en personifierad look för din blogg. Du behöver inte heller någon professionell hjälp för att göra detta. Olika bloggplattformar gör det väldigt lätt så att du kan göra det själv.
Steg 5: Unikt innehåll
I slutändan är det innehållet som är viktigast, oavsett vad det är för blogg. Du måste regelbundet posta unikt innehåll. Blogginläggen måste vara intressanta nog för att fånga läsarens öga. Besökaren borde också kunna relatera till dem. Detta kommer hjälpa dig att bygga en lojal läsarskara för dina bloggar.
Om din blogg är om ett specifikt ämne, försäkra dig om att innehållet är användbart för läsaren. Försök alltid ge tillförlitlig information. Du borde göra noggranna efterforskningar innan du lägger upp ditt inlägg. Om det är en personlig blogg, var säker på att du delar ditt eget perspektiv. Det här kommer göra bloggen mer engagerande.
Hur skapar man en hemsida?
Bloggar är i princip mindre komplexa hemsidor. Så, att skapa en hemsida är nästan som att skapa en blogg. Låt oss se på stegen för hur en hemsida skapas.
Steg 1: Välj din hemsideplattform
Förr var det svårt att skapa en hemsida till dig själv. Detta för att du då var tvungen att använda olika programmeringsspråk. HTML, CSS och PHP var några av de vanligaste språken. Problemet var att dessa inte var lätta att lära sig. Så, du var tvungen att hyra professionella programmerare för att bygga en hemsida till dig.
Det här problemet finns inte längre. Numera kan du bygga en hemsida med hjälp av olika innehållshanteringssystem (CMS). Dessa hjälper dig att bygga alla typer av hemsidor på några minuter. De är lätta att använda, så du kan göra det själv, utan någon hjälp.
Steg 2: Hitta ett domännamn och webbhotell
Precis som med bloggar, så måste du hitta webbhotell att lägga in din hemsida på. Det finns många webbhotell att välja på idag. De är också tillförlitliga. Du betalar per månad eller år och försäkrar att din hemsida alltid är tillgänglig.
Domännamn gör det lättare att hitta din webbplats, eftersom de är unika för varje hemsida. Ett bra domännamn ger dig mer trafik. Så, välj ett unikt domännamn för din hemsida.
Steg 3: Sätta upp och designa din webbplats
Efter att du har satt upp din hemsida, så måste du börja designa den. Gör din hemsida så användarvänlig som möjligt. Det är viktigt. Utseende bidrar mycket till hur lyckad din hemsida blir. Var uppmärksam på hur din hemsida ser ut. Gör det också välorganiserat och lätt att navigera. Det kommer göra det till en bättre upplevelse för din besökare.
Du kan designa din hemsida för att tillgodose din målgrupp. Du kan lägga till bloggar också. Se till att göra olika anpassningar. Ändra tema, typsnitt, bilder, med mera, för att ge din hemsida en personlig look, men det är viktigt att vara konsekvent med hemsidans innehåll. Sist, men inte minst, lägg upp ditt eget innehåll regelbundet till din hemsida.
Steg 4: Publicera ditt innehåll
Din hemsida är färdig. Nu är det dags att ladda upp ditt innehåll. Det kan vara bloggar, produkter, videos eller vad din hemsida nu är baserad på.
Tänk på att inte ha för många olika typer av innehåll på en hemsida, då det kan göra det väldigt förvirrande att navigera. Försök att hålla det enkelt och lägg till innehåll för en specifik publik.
Att tänka på när du bygger en hemsida
När du bygger din hemsida, så är det några saker att tänka på för att göra den så användarvänligt som möjligt.
1. Navigering
Det här är mycket viktigt för alla hemsidor. Navigeringen på en hemsida är faktiskt länkar till olika sidor på hemsidan. Dessa sidor är främst innehållet och resurserna på den hemsidan. Navigeringen gör det lättare att bläddra sig igenom dessa hemsidor. Olika alternativ och menyer är en del av det här navigationssystemet.
Navigation gör det lättare att snabbt ta dig mellan olika delar av hemsidan. Så besökarna kommer inte ha några problem med att hitta den information de söker. Det hjälper också sökmotorerna att få en förståelse för strukturen på din hemsida, vilket hjälper dig att ranka högre när det kommer till sökmotoroptimering. Allt detta leder till fler besökare.
Komplicerad navigering kan skada hemsidans framgång. Det kommer resultera i färre besökare till hemsidan och en högre avvisningsfrekvensen. Så ett bra navigeringssystem är ett måste för alla hemsidor.
2. Webbhotell och domännamn
Alla hemsidor måste vara tillgängliga för alla i hela världen oavsett tid på dygnet. Så innehållet för en hemsida måste lagras på en webbserver. Webbhotell gör det möjligt. Webbhotell säkerställer tillgängligheten till hemsidan, så det är en nödvändig komponent för alla hemsidor.
Ett domännamn är en unik webbadress som en hemsida har. Alla hemsidor på internet har ett eget domännamn. Det säkerställer att besökaren inte av misstag landar på en slumpartad hemsida. Så ett domännamn är också en nödvändig komponent för alla hemsidor.
3. Rubriker
Betydelsen av rubriker på din hemsida kan inte överdrivas. När någon kommer in på din hemsida, är det detta det första de ser. Så, dess funktion är att locka till sig besökare till hemsidan. Om din hemsida inte kan generera tillräckligt med intresse från dina besökare, så kommer de inte besöka hemsidan särskilt länge, vilket leder till en högre avvisningsfrekvens.
Rubrikerna är ofta skrivna i stora, färggranna och flashiga bokstäver. De försöker förmedla en övergripande beskrivning av webbplatsen så att tittaren får en generell idé om den, och rubrikerna måste alltid vara riktiga. För om de är missledande, kan besökaren förlora intresset för hemsidan och kommer kanske inte heller återkomma. Det är därför rubrikerna är viktiga.
4. Användargränssnitt (UX)
Det här är en väsentlig del av alla hemsidor. Användargränssnittet bestämmer utseendet och känslan av hemsidan. Användarna upplever hemsidan genom dess användargränssnitt. Användargränssnittet spelar en viktig roll i att konvertera nya besökare till lojala kunder på hemsidan.
Om du har en hemsida, måste du säkerställa att den är lätt att navigera, tillgänglig och effektiv. Du kan uppnå detta med ett bra användargränssnitt. Det skapar en övergripande trevlig upplevelse för användaren. På samma vis kan ett dåligt användargränssnitt göra användaren irriterad på din hemsida. Om användaren inte är nöjd med interaktionen, så kommer de troligtvis inte återvända på nytt.
Mallar, typografi, fonter, färger, bilder, med mera, är del av UX. Allt detta tillsammans bidrar till en bra användarupplevelse. Så, för att skapa ett konsekvent och bekvämt användargränssnitt, måste man använda detta till sin fördel på ett smart sätt.
5. SEO grunderna
Hemsidan borde optimeras för sökmotorer. Därför är sökmotoroptimering (SEO) så viktigt för alla hemsidor. Som du vet, det finns tusentals hemsidor på internet. Men, för att hitta till någon av de här hemsidorna behöver du en sökmotor. Så, hemsidan borde vara kompatibel med alla sökmotorer.
En annan viktig sak är att hur framgångsrik en hemsida är beror på hur många användare den har. På grund av det måste hemsidan få en plats på första sidan i sökmotorerna, för vi går nästan aldrig in på andra sidan i sökresultaten. Så om din hemsida inte är på första sidan, så får du knappt några besökare. SEO hjälper din hemsida med detta.
Slutsats
Så, vad är skillnaden mellan en blogg och en hemsida? Som du kan se, så kan de vara lite olika baserat på deras innehåll. Bloggar har informativt innehåll, medan hemsidor kan ha i princip allt möjligt.
Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp och redde ut förvirringen på vad som är skillnaden mellan en blogg och en hemsida. Tack för att du kom och ha en underbar dag.