Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Vad behövs för att Livestreama

Vad behövs för att livestreama? Tips för en lyckad sändning

Att livestreama har blivit ett populärt sätt att kommunicera med flera olika grupper av människor på flera olika plattformer. När världen slogs hårt av en pandemi och både skolor, arbetsplatser och publika evenemang stängdes ned så blev livestreamandet den nya motsvarigheten till lektioner, möten och event. En ny era av kommunikation i dess alla olika former kräver såklart en viss förståelse för att själv kunna tillämpa den – men när man har det är möjligheterna stora. I denna artikel går vi därför igenom allt som krävs för att livestreama och hur du får till en lyckad sändning!

Hur sänder man live på nätet?

Det finns flera olika sätt att livestreama på nätet, men det vanligaste och enklaste sättet för vem som helst att ha tillgång till är via ett socialt nätverk.

De vanligaste plattformarna för en allmän livestream är Instagram, Facebook eller Youtube, men det finns också flera andra tjänster som är mer specificerade på en typ av livestream. Att välja sajt du ska använda för din livestream är det första steget för en lyckad sändning. 

Val av plattform

Instagram, Youtube eller Facebook är alla extremt stora plattformar med över en miljard användare var. Men vilken är bäst för din livestream? Det första att se över är vilken plattform du har flest följare eller högst engagemang på.

Det går såklart alltid att marknadsföra din livestream på en annan plattform än den du ska hålla livestreamen på, men en bra funktion hos alla tre plattformar är att de skickar push-notiser till dina följare när du startar din livestream.

På så sätt krävs inte mycket från ditt håll för att påminna dina följare om att du ska hålla en livestream, och du når störst grupp personer om du väljer den sajt du har flest följare på.

Det som är bra att prioritera högst vid val av plattform är dock vad de olika sajterna erbjuder i form av längd på livestreamen, upplösning och bildkvalité, för att nämna några.

Ur denna synvinkel är Youtube sajten som erbjuder både längst livetid (36 timmar), bäst upplösning (upp till 3840 x 2160) och 4K UHD i bildkvalité.

Facebook och Instagram är relativt lika, men har olika fördelar och nackdelar. Fördelen med Facebook är att du kan livestreama i längre, hela fyra timmar jämfört med en timme på Instagram, vilket såklart är väldigt gynnsamt om det är mycket som ska inkluderas i din livestream.

Dessutom är bildkvalitén en aning bättre på Facebook än på Instagram där den är väldigt låg. Fördelen med att livestreama på Instagram över Facebook kan vara att Instagram pushar dina följare att se på din livestream på ett annat sätt än på Facebook.

Instagram både skickar notiser till alla dina följare (som har push-notiser på) om att du har en livestream och placerar dig först i listan av Instagram Stories hos dina följare. En Facebook Live marknadsförs bara av Facebook till en mindre skara av dina följare, vilket därför kan leda till ett mindre tittarantal.

Du, som livestreamare, får helt enkelt väga in själv vilken plattform som trots fördelar och nackdelar passar bäst för just din livestream. Det finns även många andra tjänster utöver de vanliga sociala medierna som ofta kostar en del i månaden att vara prenumererad på, men som erbjuder bra lösningar och funktioner för din livestream.

Se vad vi kan göra för dig

Det här kan vi göra för ditt företag:

Authority Content – Innehåll som prioriteras av Google (precis som artikeln du läser just nu).
Videoproduktion – Från omklipp till nyproduktion. Kostnadseffektivt och till ett högt produktionsvärde.
LinkedIn Annonsering – Effektiva strategier med tydlig avkastning på investeringen.
Livestream & Digitala Event – Enkelt och smidigt. Hos er, i vår studio eller helt digitalt.

Lämna en intresseanmälan här

Några exempel på dessa är DaCast, som är flitigt använt för att livestreama stora evenenmang eller konferanser och är populär inom businessvärlden, samt Livestream som är en ledande tjänst för livestreaming av events.

Det finns även plattformar som har en relativt koncentrerad niche, dvs. de flesta som livestreamar på en sådan sajt delar samma typ av content. Ett exempel på detta är Twitch, där majoriteten livestreamar när de spelar olika datorspel.

Inför livestreamen

Efter att du valt plattform samt eventuellt har marknadsfört den i förväg är det viktigt att se till så att du har alla program och produkter du behöver.

Om du inte har några externa hjälpmedel för din livestream så krävs det inte så mycket förberedelse, men om du har mikrofon, systemkamera eller liknande är det god tid att se till att koppla in allting rätt. Uppmärksamma också inställningarna för upplösning, bildkvalité etc.

Var också noggrann med att ha bra uppkoppling till Internet eller WiFi när du ska livestreama, annars kan du snabbt stöta på problem.

Utöver detta finns inte så mycket mer att förbereda. Det finns tydliga instruktioner, oavsett sajt, för hur du startar din livestream där. 

Vilken utrustning behövs för livestreaming?

Utrustningen som behövs för att livestreama varierar mycket beroende på omfattningen av livestreamen. Om det är ett helt föredrag, en konsert eller liknande stora och väldigt systemkrävande evenemang så behövs ofta mer avancerad utrustning.

Mikrofon

Det grundläggande som behövs för en livestream av hög kvalité oavsett omständigheterna är en extern mikrofon som kan fånga upp ljud på ett bättre sätt än vad en vanlig kamera eller telefon kan göra.

Ett exempel på en bra mikrofon att använda är en Blue Yeti som är mycket populär både på plattformar som Youtube och för livestreaming och webinars.

Den är oerhört ljudkänslig och ljudkvalitén är därför mycket hög. Nackdelen med denna mikrofon är dock att den är ganska stor och otymplig att bära runt om man ska röra på sig i livestreamen.

Då kan det vara bättre att använda en Røde mikrofon, som är i uppbyggd i två delar och är trådlöst sammankopplade. Den ena delen fungerar som sändare (den sätter du fast någonstans på dina kläder) och den andra delen är mottagaren och är kopplad till enheten du livestreamar på.

Kamera

Om livestreamingen ska vara av hög standard så rekommenderar vi att använda en systemkamera då dessa är väldigt flexibla med ljus- och fokusinställningar och har oftast väldigt hög upplösning och skärpa i bilden.

Ett annat alternativ är en USB-kamera, som direkt är kopplad till din dator där livestreamen sker, så kallat “plug and play”. I denna kategori finns det flera budgetalternativ som ändå filmar i bra kvalité, så det kan vara värt att ge det en chans.

Den enda nackdelen med USB-kameran är att bildinställningarna är svåra och oftast omöjliga att ändra, så ibland kan färger upplevas helt annorlunda på skärmen än i verkligheten.

De saknar även djup i bilden, så det går inte att göra bakgrunden suddig och sätta personen framför kameran i fokus utan allt är lika upplöst.

Relaterad läsning: ► Hur livestreamar man på YouTube? Enkel genomgång med exempel

Program

I de flesta typerna av livestream så används ett program som är kopplat till streamingtjänsten du väljer att använda (dvs. Youtube, Facebook etc.) Dessa program kodar om din video så formatet passar en livestream och är en så kallad mjukvarukodare.

Programmen gör det också möjligt att kunna filma på flera “skärmar”, t.ex. att du varvar mellan att filma personen framför kameran och en powerpointpresentation.

Beroende på om du har en Mac eller PC finns olika program att använda för detta. Två exempel på bra programvaror är ECAMM Live för Mac och vMIX för PC.

En lite dyrare, men också väldigt effektiv investering är i en hårdvarukodare. Precis som programmen ovan konverterar den audiovisuell data till ett format som passar för livestreaming, vilket förbättrar kvalitén på livestreamen väsentligt.

Skillnaden är att detta är ett system utanför datorn och den har enbart ett syfte, att koda. Processen att koda om med en hårdvarukodare blir därför smidigare och snabbare. Dessa kostar dock cirka 5000 kronor, så till en början är det definitivt inte nödvändigt för din livestream.

Kan man livesända från mobilen?

Att livestreama från telefonen kan vara en bra startpunkt om man inte ska skapa en så omfattande eller professionell livestream som kräver hög kvalité.

Det är många användare på olika sociala plattformar som använder sig av livestreaming för att på ett avslappnat sätt kunna prata med sina följare. I sådana fall behövs egentligen inga program för att kunna visa två olika skärmar samtidigt, någon dyr kamera eller egentligen en särskilt bra mikrofon heller. Det är upp till individen själv att bestämma hur mycket kvalitén ska avgöra hur livestreamen kommer att göras.

Att ha någon typ av enkel utrustning är att rekommenderas dock. Det kan vara användbart att använda ett stativ för telefonen, så bilden inte blir skakig av rörelse.

‘En tvådelad Røde mikrofon, som nämnt ovan, fungerar även utmärkt tillsammans med en telefon. Ljudkvalitén är alltid viktig så lägg gärna fokus på att den biten är bra oavsett om bildupplösningen inte är lika hög som med en kamera. 

Kan man livestreama med systemkamera?

Som nämnt tidigare går det alldeles utmärkt att livestreama med en systemkamera. Om du är ute efter att ha så hög bildkvalité som möjligt är det ett väldigt bra val.

En viktig faktor att tänka på är dock att inte alla systemkameror samarbetar direkt med din dator och i sådana fall krävs det en videokonverter. De flesta videokonverter kostar runt 2000 kr, så denna kostnad plus kostnaden för en systemkamera (som sällan kostar mindre än 5000 kr) adderar upp till en ganska hög summa. 

Vissa systemkameror fungerar dock bra ihop med programmet för livestreaming på datorn och då behövs inte videokonverter. Ett exempel är ECAMM Live på Mac som har plug and play support med Canon kameror.

Då behövs enbart ett USB för att sammankoppla enheterna. Ett tips är därför att undersöka om den systemkameran du har eller tänker köpa samarbetar med programmet du ska använda för livestreaming, då du kan spara en stor summa pengar på att inte behöva köpa en videokonverter.

Vi hjälper företag med heltäckande och smidiga livesändningar. ► Läs mer här.

Finns det regler för att sända live på nätet (t.ex copyrights att tänka på)

Det finns några olika regler från sajt till sajt som är viktiga att kolla upp innan man planerar att livestreama för att riskera att inte bryta mot några regler.

Dock är det mest väsentliga att ha kunskap om, oavsett plattform, copyrightreglerna. Copyright finns överallt i samhället och har ett flertal lagar kopplade till sig.

I dess enklaste form går det att sammanfatta till att du inte får dela någon typ av musik eller klipp från videor och filmer som du inte äger. Det kanske är självklart att man inte går till en biosalong och livestreamar en hel film, men det är inte lika allmänt känt att det är lika olagligt att spela en låt du inte äger i en video.

Tumregeln är därför att undvika allt som skulle kunna copyrightmarkeras, för att vara på den säkra sidan.

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: