Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Vilket videoformat passar till Linkedin

Vilket videoformat passar till Linkedin?

LinkedIn finns till för att synas, nätverka och bygga relation med andra professionella i näringslivet. Ett relativt nytt sätt att synas på, är video. Det finns en hel del saker man bör tänka på när det kommer till videoproduktion, och en av dom vanligaste frågorna är: Vilket videoformat passar till Linkedin?

LinkedIn rekommenderar bildformatet 16:9  men det går bra att ladda upp stående videor också. Vertikala videor blir klippta till 1:1 format när de förhandsvisas i flödet vilket är värt att tänka på. Linkedin har en minimilängd på 3 sekunder och en maxlängd på 10 minuter och det går än så länge bara att ladda upp filer upp till än 5GB.

Vilka sorters video finns på LinkedIn

  1. Länkade videor
    Det är fortfarande vanligt att många laddar upp sina videor till YouTube eller Vimeo och sedan delar länken på LinkedIn. Detta funkar såklart för att visa upp din video, men att ladda upp direkt till LinkedIn är betydligt effektivare. Mestadels för att algoritmen ser till att inlägg med LinkedIn video får bättre spridning och videon startar automatiskt att spela.

  2. LinkedIn native video.
    En “Native video” är en video som laddas upp direkt till LinkedIn eller skapas på själva plattformen. Till skillnad från länkade videor spelas native videor upp automatiskt i flödet vilket ger betydligt mer uppmärksamhet.  

  3. LinkedIn-videoannonser.
    Videoannonser är sponsrade företagsvideor som visas i LinkedIn-flödet. De har potential att öka varumärkeskännedom eftersom de når en större och mer riktad målgrupp än enbart de som följer ett företag. Till skillnad från native video som kan vara högst 10 minuter, kan LinkedIn-videoannonser vara upp till 30 minuter långa.

Vad finns det för olika videoformat på LinkedIn?

 Vad finns det för olika videoformat på LinkedIn

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för hur många videoformat som man kan använda sig av, men det finns några format som kan ses som standard i branschen.

Innan man väljer ett passande videoformat är det viktigt att gå igenom vad syftet med videon är och utifrån det välja ett passanden format. Är man osäker och väljer mellan olika format kan man prova att spela in korta test videor olika format. Kolla sedan igenom med en kollega och välj det som fungerar bäst.

Tips ► Här kan du se några exempel på videoannonskampanjer vi gjort i både rekryteringssyfte men även i kampanjsyfte.

När man väl har skapat en video och lagt upp den bör du uppmana ditt nätverk att sprida filmen och dela den vidare för att nå ut till så många som möjligt. 

Ett av de vanligaste och billigaste videoformaten är det som på engelska kallas Talking Head. Här handlar om att rigga upp en kamera och prata direkt in mot kameran. Här kan vara en god idé att förbereda sig innan man börjar inspelningen då videoformatet i sig sällan kräver någon efterbearbetning. Håll det lagom långt och se till att fånga tittarens intresse redan från start.

Videoformatet där man intervjuar en person är också väldigt populärt. Det kan exempelvis vara intervju av en person som är sakkunnig inom ett visst område eller en nöjd kund. Kom ihåg att provfilma innan så att båda personer hörs tydligt i videon. Intervjuar man en person behöver det nödvändigtvis inte innebära att man per automatik måste bearbeta klippet, men det kan vara en god idé. Hur mycket efterbearbetning som krävs bestämmer man själv. Dock är våra rekommendationer följande. 

Nyfiken på hur du kan nå fler på LinkedIn ► Läs mer om hur vi skapar LinkedIn Business Content som förbättrar ditt företags organiska räckvidd på LinkedIn.

Om det ska vara en instruktionsfilm så kan det vara god idé att lägga lite extra tid på arbetet. En pedagogisk video måste vara lätt för målgruppen att ta till sig. Har man själv inte den kunskap som krävs kan det vara bra att ta hjälp av ett företag som arbetar med detta. På så sätt kommer filmen att se professionell ut vilket är viktigt då den representerar ett varumärke.

En annan typ av video är evenemang och eventfilm. Dessa kan hjälpa till att lyfta fram ett företag ur en annan synvinkel. Eventfilmer bör filmas med en bra kamera och bra ljud. Förhoppningsvis får en välproducerad film en stor spridning och kan på så sätt generera intäkter tillbaka till företaget.

Tips ► Här kan du se exempel på eventfilm och läsa mer om vad det är

Har du några andra idéer för video är det absolut värt att testa. Huvudsaken är att det blir en tydlig och bra film som ditt nätverket kan ta del av och sprida vidare.

En studie från LinkedIn kom fram till att långt videoinnehåll drev lika många klick och visningar som kortare videoklipp eftersom de hjälper till att berätta en mer komplex produkt- eller varumärkeshistoria.

Se vad vi kan göra för dig

Det här kan vi göra för ditt företag:

Authority Content – Innehåll som prioriteras av Google (precis som artikeln du läser just nu).
Videoproduktion – Från omklipp till nyproduktion. Kostnadseffektivt och till ett högt produktionsvärde.
LinkedIn Annonsering – Effektiva strategier med tydlig avkastning på investeringen.
Livestream & Digitala Event – Enkelt och smidigt. Hos er, i vår studio eller helt digitalt.

Lämna en intresseanmälan här

Trött på att scrolla? Ta dig snabbt till info längre ner på sidan:
Vad ska jag tänka på när jag spelar in med mobilen?
Vilket videoformat passar bäst för videoannonsering?

Videospecifikationer för LinkedIn – Det tekniska kring vad, hur och vilken?

LinkedIn Native Video Specifikationer
– Minimilängd på video: 3 seconds
– Max längd på video: 10 minutes
– Minsta filstorlek: 75KB
– Max filstorlek: 5 GB
– Orientation: Liggande eller stående. OBS! Stående videor blir klippta till 1:1 (fyrkantigt alá instagram) när den förhandsvisas bland inläggen.
– Bildförhållande: 1:2.4 or 2.4:1
– Upplösning: 256×144 to 4096×2304
– Bildfrekvens: 10 – 60 frames per second
– Bithastighet: 192 kbps – 30 Mbps
– Giltiga filformat: ASF, AVI, FLV, MPEG-1, MPEG-4, MKV, QuickTime, WebM, H264/AVC, MP4, VP8, VP9, WMV2, and WMV3.
– Filformat som inte fungerar: ProRes, MPEG-2, Raw Video, VP6, WMV1as.
LinkedIn Annonsvideo Specifikationer
– Minimumlängd på video: 3 seconds
– Max längd på video: 30 minutes
– Minimum file size: 75KB
– Maximum file size: 200MB
– Orientation: Enbart liggande – Som det är just nu stöds in stående videor
– Pixel och bildförhållande:
360p (480 x 360; wide 640 x 360)
480p (640 x 480)
720p (960 x 720; wide 1280 x 720)
1080p (1440 x 1080; wide 1920 x 1080)

– Filformat: MP4
– Bildfrekvens: Max 30 bilder per sekund.
– Ljudformat: AAC eller MPEG4
– Ljudstorlek: Minder än 64KHz

Vad ska jag tänka på när jag spelar in med mobilen?

Vad ska jag tänka på när jag spelar in video med mobilen

Mobiltelefoner idag har generellt en väldigt effektiv och bra kamera som ger en skarp bild och rätt bra ljud. Har du möjlighet att nyttja professionell utrustning bör det ändå vara förstahandsvalet då både ljud och bild blir bättre.

När man ska filma med en mobil kan det vara klokt att använda sig av något typ av stativ. På så sätt slipper filmen bli darrig om man håller den enbart med handen. Det finns också olika avtryckare som man kan använda sig av. Den kan man då hålla i handen och både starta och stoppa videon utan att behöva röra mobiltelefonen.

Det gör också att om man exempelvis vill filma sig själv kan man starta och sluta videon utan att behöva resa sig upp. På så sätt behöver man inte heller klippa bort någon del av videon utan kan köra den från start till slut.

En annan sak när man filmar är att vända på mobilen och filma i liggande läge. På så sätt skapas en bredare bild och det blir mer likt att filma med en vanlig kamera. Filmar man med mobilen upprätt så blir bilden väldigt smal och viktiga delar riskeras helt enkelt att klippas bort.

Oavsett vilken typ av enhet som man filmar med så är ljuset väldigt viktigt. En video ska använda ljuset på bästa sätt. Det naturliga ljuset är för många en favorit men ibland kan det behövas mer ljus. Ska man själv sitta framför kameran och prata och berätta om något bör man absolut inte filma i motljus. Då kommer ansiktet inte att synas utan bli mörkt med mycket ljus runt omkring.

Sitter man inne i någon lokal bör man prova att göra en kortare film och se hur ljuset är. Behöver man vinkla om lampor eller ta till extra belysning?

Kontrollera alltid ljudet när man filmar med mobilen. Mikrofoner går att köpa till och fungerar generellt mycket bra. Det kan exempelvis vara en trådlös modell där man ansluter den till mobiltelefonen genom Bluetooth. Står man en bit från mobiltelefonen riskerar annars ljud att trilla bort. Filmar man enbart olika miljöer eller liknande finns möjlighet att i efterhand lägga till ljud. Då kan man sitta vid sin dator eller i en studio och klippa ihop det.

Ska man filma svepande rörelser är det väldigt viktigt att inte filma för snabbt. Sätt mobiltelefonen på ett stativ och vinkla den runt i landskapet väldigt sakta. Filmar man för snabbt finns det ingen möjlighet för tittarna att lyckas se bilden som man önskar att visa. Ett annat alternativ för att lyckas med detta kan vara att ta kort på det man vill visa istället för och filma och sedan skapa ett bildspel. Till bildspelet kan man sedan lägga på ljud och enkelt skapa sin egen uppfattning kring hur länge en viss bild ska visas.

Vilket videoformat passar bäst för videoannonsering?

Vilket videoformat passar bäst för videoannonsering?

Innan du skapar en videoannons är det alltid bra att bestämma videons mål. Det kommer framförallt att hjälpa dig analysera effekten av din kampanj.

Ska man annonsera för att visa upp företaget och locka till sig nya medarbetare behöver man tänka igenom hur företaget ska uppfattas utåt gentemot möjliga kandidater. Är man nytänkande och innovativ, har väldigt kul på jobbet eller erbjuder stora möjligheter till att utvecklas? Genom att bryta ut några viktiga komponenter kan man sedan filma på exempelvis en konferens eller på annat sätt lyfta fram sig. Det brukar också vara tacksamt om man låter några kollegor berätta om deras resa och erfarenhet inom företaget.

Önskar man att göra en reklamfilm är det på samma sätt viktigt att fundera över budskapet. Vad ska man sälja och hur ska man sälja det? Att göra en egen reklamfilm är inte helt lätt och det kan vara bra att iallafall ta goda råd från någon som kan branschen. Har man riktig otur riskerar man annars att sända ut en felaktig bild av företaget vilket på sikt kan komma att slå väldigt hårt. Beroende på om det är en vara eller tjänst kan också typen av reklam skilja sig.

Gör man reklam för exempelvis ett tuggummi kan man vara lite skämtsam och på det sättet fånga rätt publik. Vill man däremot göra reklam för att man erbjuder en tjänst som innebär att man erbjuder vård i livets slutskede är det inte läge att skämta utan man behöver då med ett stort allvar visa upp den värdighet som man erbjuder de som man tar hand om.

Många företag som har återkommande reklamer väljer att skapa dessa som någon sorts följetong. Det är då samma personer som återkommer och tittarna kommer att känna igen sig. Vet man med sig att man exempelvis varje vecka kommer att göra en reklam för veckans erbjudanden kan det vara ett bra alternativ.

Vid videoannonsering kan det vara bra att ta hjälp av yrkeskunniga personer. Om företaget har en idé kan man tillsammans välja att bolla detta fram och tillbaka. De kan sedan hjälpa till lite eller hela vägen beroende på vilket behov man har. Kanske man redan har tilltänkta personer som ska agera i reklamvideon eller så behöver man hjälp med att hitta bra skådespelare.

Om det inte behövs någon rörlig bild kan ett kollage med bilder räcka gott och man väljer att istället lägga på en berättarröst. Det kan fungera bra som en början om man vill testa att göra en film och se om det finns något intresse i att se den. Dessa typer av annonseringar kan vara aktuellt om man väljer att visa exempelvis att företaget har fått en ny hemsida som kunder kan besöka eller liknande.

Vid videoannonsering är det absolut viktigaste att företaget kan stå stolt bakom den slutliga videon. Se till att det som företaget är känt för tydligt framgår i videon. Det kan handla om speciella färger eller att loggan verkligen syns. Kunden ska aldrig behöva fundera vem som är avsändare på filmen. 

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: