Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Vikten av bra ljud i din onlinevideo | Content Marketing

Vikten av bra ljud i din onlinevideo

Ljud är utan tvekan likställt med bildkvalitet som den viktigaste ingrediensen att kontrollera under en produktion och i efterbearbetning. Alltför ofta lägger filmmakare hela sin uppmärksamhet på den rörliga bilden och ignorerar ljudkvaliten. Det intressanta är att tittaren blir mer irriterad av dålig ljudkvalitet än dålig bild.

Man hör ofta filmmakare, som nyligen har gjort färdig sin första film, svara på frågan vad de skulle göra annorlunda i sin andra film? ”Jag skulle fokusera mer på ljudkvaliteten”.

Alla nya videokameror tillverkas med inbyggda mikrofoner. En del av dessa producerar ett halvbra resultat. Emellertid bör den inbyggda mikrofonen, pga sitt läge på kameran, bytas ut mot ett ljud och mikrofonsystem som låter dig ha mer kontroll över ljudkvaliteten.

Det bästa sättet att få din film att låta professionell är att fånga ljudet direkt från källan.

Tyvärr märker inte tittaren när ljudkvaliteten är bra. Det förväntas bara vara bra. Men, dåligt ljud märks med detsamma. Ljudteknikern har en av de viktigaste rollerna inom filmproduktionen och samtidigt en av de mest otacksamma eftersom tittaren inte märker briljansen, svårigheterna och vikten av arbetet.

Musik och ljudeffekter.
En av ingredienserna i skapandet som förbises mest är ljust ljudet, speciellt musiken och ljudeffekterna. Välj fel musik eller ljudeffekt, och din video blir otymplig eller ger inte det intrycket du söker … eller förstör den helt.

Låt musiken sätta tonen. Hastigheten måste korrespondera med känslan. Till exempel, du vill inte ha snabba toner under en emotionell intervju, det blir helt fel.

Låt det ta tid att välja musik till dina projekt. Ibland kan det kännas som det svåraste eller tråkigaste momentet i processen, men man behöver en djup förståelse för vad man vill att tittaren skall känna och för få allt att stämma. Väljer du rätt musiken kan det förbättra intrycket enormt.

Och sedan är det ofta förbisedda användandet av subtila ljudeffekter som följer klipp, övergångar eller kamerarörelser. Oftast är inte tittaren medveten om dessa, och så skall det vara. Ljudeffekter skall användas för att förbättra rörliga bilder, eller komplettera en klippstil, inte distrahera.

(Source: Peder Brun)

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: