Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS

Hur gör man en bra HR-video?

Du har säkert hört det förr. Video underlättar onboarding-processen för nya medarbetare. Men vad ska man tänka på när man vill skapa video till nya medarbetare, för att underlätta onboarding-processen?

Video är inte enbart ett bra kommunikationsmedel för att få ut information om ditt företag. Det finns en fantastisk möjlighet att skapa en personlig kontakt genom video. Detta gäller speciellt för personer som arbetar med kompetensutveckling och som hanterar onboarding-processen. Använder man den fulla potentialen av video, så finns det en otrolig kraft i att inspirera från ord till handling. Det är precis vad som behövs för att förbättra verksamheten.

läs gärna “10 anledningar varför HR-video optimerar onboardning-processen”

Var personlig

En klassisk call-to-action video kommer inte att vara effektiv om den inte är personlig. Du måste vara personlig för att tittarna ska bli intresserade. Det bästa sättet att skapa intresse är genom att berätta en historia. Varje historia behöver en berättare. Det spelar ingen roll vem det är som talar framför kameran, VD, HR-chef eller säljassistent, men någon behöver göra det. Tittare känner först en kontakt när de ser en person bakom företagets logga.

Du kan enkelt spela in video med en smartphone
Låt alla komma till tals

Självklart vill medarbetare se video på chefer och från ledningen i företaget. Men det är lika viktigt att visa flera medarbetare.
 Skulle HR-chefen eller VD berätta om alla förmåner som finns på företaget, så skulle budskapet inte bli så starkt. Om du däremot låter en medarbetare själv berätta hur företaget har hjälpt till att forma sitt liv, så blir budskapet mycket starkare och mer trovärdigt.

Se till att alla kommer till tals
Visa ditt sammansvetsade team

Det ligger i människans natur att vilja känna en personlig kontakt med andra människor för att trivas. Många skulle säga att företagskulturen och personerna som de arbetar med är viktigare än arbetsuppgifterna. Oavsett om man arbetar som hantverkare eller apputvecklare så vill medarbetare kunna relatera till kollegorna. Vill du spegla företagskulturen i en video, så är det viktigt för nya medarbetare att det finns kollegor de glatt skulle vilja arbeta tillsammans med.

Detta är ett perfekt läge att använda tekniken “B-roll” för en häftig effekt. Låt den utvalda kamera-personligheten berätta sin historia, samtidigt som du byter till filmklipp där personen gör något annat. Det är ett bra sätt att visa nya medarbetare hur kollegorna arbetar ihop.

Dessutom visar det helt andra signalement. Till exempel kan det visa vilken klädkod som gäller, vart kollegorna träffas för att utbyta idéer och var kaffemaskinen är. Detta är något som blir svårt att uttrycka med enbart text.

Video kan till exempel förmedla företagets klädkod
Våga

Vi uppmanar företag att våga testa video. Det är enkelt för företag fastna i gamla rutiner och fortsätta med det som alltid har fungerat tidigare. Men digitaliseringen har ändrat hur vi kommunicerar med varandra, och det gäller att anpassa sin kommunikation med det som når ut bäst. Vi uppmanar företag till att våga testa på video. Fördelarna och möjligheterna med video är enorma!

Källor:

TD.org

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: