Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
8 tips för att få ut mer av den framför kameran

8 tips för att få ut mer av den framför kameran

Om du skapar video och videocontent, då är det troligt att du då och har att göra med personer som inte har någon kameravana. Ofta känner sig hen obekväm och sårbar framför kameran.

Den här artikeln vänder sig till dig som antingen frivilligt eller ofrivilligt hamnat i en situation där du ska filma någon. Kanske det är en kollega som vill få till en film för LinkedIn. Vi vill såklart uppmuntra alla att någon gång ställa sig både framför och bakom kameran, för att göra mer personlig video. Men oro dig inte, det finns en del knep att använda sig utav när du har fått jobbet att filma någon som inte har speciellt mycket kameravana.

1. Förbered dig innan tagningen

Förbered manus för din video – Att komma ihåg repliker kan vara väldigt svårt och stressfullt. Gör det enklare genom att förbereda ett manus. Gå igenom manuset och bryt ner stycken till stödord. Tekniken hjälper hen att minnas, och dessutom kan de leverera naturligare repliker.

Planerar ni att använda B-roll (dvs, videomaterial som visar andra scener, med personens voiceover) så notera var dessa scener ska vara i videon. Under dessa sekvenser så kan den du filmar läsa upp direkt från manus.

Att veta i förväg vad som inte behöver memoreras, sparar massvis med tid och man undviker extra stress. Detta eftersom det brukar vara mindre stressfyllt att göra en voiceover än att bli filmad.

Behöver du hjälp att spela in eller filma? ► Se hur vi hjälper företag göra video som engagerar, inspirerar och får tittare att agera.

2. Öva innan du spelar in din företagsvideo

Låt alltid personen utan kameravana läsa igenom manuset högt, innan ni börjar spela in. Uppmuntra till att läsa precis som de skulle göra framför kameran. Som regissör är detta det perfekta tillfället att ge ärlig och hjälpsam feedback.

Lägg märke till energinivå, meningsuppbyggnad och uttal. Låt hen veta vad du letar efter, på ett ärligt sätt. Så fort någon ställer sig framför kameran i strålkastarljuset, så kommer det bli mycket svårare att ge feedback, då situationen genast blir mer stressfylld.

Se till att ni övar tillsammans innan någon ställer sig framför kameran.

3. Ha koll på vad som finns runtomkring

  • Det spelar ingen roll hur utåtriktad du är, det är alltid läskigt att stå framför kameran. Som regissör blir det extra viktigt att få personen framför kameran att slappna av.
  • Var så få som möjligt runt omkring. Få ut alla andra ur rummet. Inga chefer och definitivt ingen som bara sitter och scrollar i sin telefon.
  • Förbered all utrustning. Se till att ha allt i ordning, så att du kan fokusera på att ge instruktioner, istället för att tricksa med det tekniska.
  • Ha alltid vatten redo. Mycket nerver i kombination med en torr mun genererar alltid ett stelare resultat.
  • Ha en så enkel setup som möjligt. Flytta bort onödig utrustning som inte behöver vara med.
  • Planera för att det kommer ta extra tid. Alla möjliga olika oförutsägbara händelser kan hända. Brandlarm, plötsliga oljud, batterier som tar slut och så vidare.
  • Påminn om att allt kommer att klippas och redigeras. Det behöver inte vara perfekt, alla behöver göra omtagningar.
  • Ha en stark och positiv energi med mycket glädje. Gör ditt bästa för att den framför kameran ska ha roligt och slappna av. Även om det så krävs att du måste dansa lite.

Relaterad läsning ► Att tänka på inför en enkel videoproduktion

4. Använd stödord från manus – annars teleprompter

De flesta funderar väldigt länge vad de ska skriva, istället för att öva på hur de ska framföra det. Det är minst lika viktigt att öva på hur du ska säga någonting.

Du får fler autentiska och genuina repliker om det är memorerat med hjälp av stödord. Annars går det att testa teleprompter. Försök få personen att prata med så lite hjälpmedel som möjligt.

5. Gör omtagningar tills det känns rätt

Ditt uppdrag är att få personer utan kameravana att se bra ut i bild och låta naturligt. Våga göra omtagningar det tills det sitter och blir bra.

Det är vanligt att man gör ca 5-10 tagningar. Gör du inte 5-10 tagningar så är du antagligen inte tillräckligt kritisk, eller så har du Oscar material framför kameran.

Våga kommentera och komma med förslag.

Säg även “bra, vi gör en tagning till”. Ibland räcker det som kritik. Att göra en omtagning är ett bra sätt att finslipa och att få det hela mer naturligt.

6. Krossa alla tvivel

Att bygga upp någons självförtroende inför tagningen är nyckeln till framgång. Samtidigt ska detlevereras på ett avslappnat sätt.

Som regissör så är det en balans mellan att vara kritisk och att vara uppmuntrande. Ser du tvivel så var snabb på att krossa dem.

Genuin uppmuntran kommer du väldigt långt med. Kanske viktigaste av allt, om det känns tungt – våga ta en paus.

7. “Rip take”

Det är svårt att inte oroa sig för att verka fånig när man blir filmad. Det kan i sin tur leda till att den framför kameran visar upp väldigt låg energi. Det är dessa lägen som en “rip take” blir användbar.

“Rip take” är ett litet trick som musikproducenter använder sig utav i inspelningsstudion. När en musiker låter inövad och slätstruken, så ber producenten om en tagning där de gör en fullkomligt galen version.

Samma teknik kan man använda sig utav när det kommer till video. Be den framför kameran att leverera med överdrivet mycket energi. Uppmuntra till att verkligen våga tänja på gränserna, och visa själv för att det inte ska bli alltför obekvämt.

Denna övning kommer defintivt att ge ny energi.

8. Ta en sista tagning

När du får en riktigt bra tagning som du är nöjd med, be om att göra “en till tagning, för säkerhets skull.” När någon vet att de finns en användbar tagning, så bygger det upp självförtroendet. Ofta, så blir denna sista tagningen den bästa!

Sammanfattningsvis, få ihop din företagsvideo

Det finns många utmaningar när man arbetar med personer som är ovana framför kameran. Men det är ett perfekt sätt att få ut genuint och autentiskt content.

Vissa tagningar kan bli kluriga, medan andra blir bättre än förväntat. Våga utmana alla att stå framför kameran och dela med sig utav sin historia.

Självförtroendet kommer att växa hos personerna som står framför kameran och det i sin tur kommer ge ännu fler framgångsrika videor åt dig.

Du kanske även gillar dessa artiklar:

[wp_blog_designer id=”5″]

Källor:
Wistia.com
Google.com

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: