8 tips för att få ut mer av den som står framför kameran

Om du skapar video och videocontent, då är det troligt att du då och har att göra med personer som inte har någon kameravana. Ofta känner sig hen obekväm och sårbar framför kameran.

Vi på Stockholm Media Factory vill uppmuntra alla att ställa sig framför kameran, för att göra mer personlig video. Men oro dig inte, det finns en del knep att använda sig utav när du ska filma någon utan kameravana.

1. Innan tagningen

Förbered manus för din video – Att komma ihåg repliker kan vara väldigt svårt och stressfullt. Gör det enklare genom att förbereda ett manus. Gå igenom manuset och bryt ner stycken till stödord. Tekniken hjälper hen att minnas, och dessutom kan de leverera naturligare repliker.

Planerar ni att använda B-roll (dvs, videomaterial som visar andra scener, med personens voiceover) så notera var dessa scener ska vara i videon. Under dessa sekvenser så kan hen läsa upp direkt från manus. Att veta i förväg vad som inte behöver memoreras, sparar massvis med tid och man undviker extra stress. Detta eftersom det brukar vara mindre stressfyllt att göra en voiceover än att bli filmad.

2. Öva innan du spelar in din företagsvideo

Låt alltid personen utan kameravana läsa igenom manuset högt, innan ni börjar spela in. uppmuntra till att läsa raderna, precis som de skulle göra framför en kamera. Som regissör är detta det perfekta tillfället att ge ärlig och hjälpsam feedback.

Lägg märke till energinivå, meningsuppbyggnad och uttal. Låt hen veta vad du letar efter, på ett ärligt sätt. Så fort hen ställer sig framför kameran i strålkastarljuset, så kommer det bli mycket svårare att ge feedback, då situationen genast blir mer stressfylld.

video, videomarknadsföring, kameravana, filma

Se till att ni övar tillsammans innan hen får stå i strålkastarljuset

3. Kontrollera omgivningen
  • Det spelar ingen roll hur utåtriktad du är, det är alltid läskigt att stå framför kameran. Som regissör blir det extra viktigt att få personen utan kameravana att slappna av.
  • Var så få som möjligt runt omkring. Få ut alla ur rummet, förutom dig och hen. Inga chefer, ingen som scrollar i sin telefon, eller hundar.
  • Förbered utrustningen. Gör det bästa för att ha allt i ordning, så att du kan fokusera på att ge instruktioner till hen, istället för att justera teknik.
  • Ha alltid vatten redo. Mycket nerver i kombination med en torr mun genererar alltid ett stelare resultat.
  • Ha en så enkel setup som möjligt. Flytta bort onödig utrustning som inte behöver vara med.
  • Schemalägg in extra tid. Alla möjliga olika oförutsägbara händelser kan hända. Brandalarm, flygplan som flyger och skapar oljud, döda batterier, drönarskador, alieninvasioner och så vidare…
  • Påminn hen om att materialet kommer att redigeras. Det behöver inte vara perfekt, alla behöver göra omtagningar.
  • Ha en stark energi med mycket glädje. Gör ditt bästa för att hen ska ha roligt och slappna av. Även om det så krävs att du måste dansa runt som en gorilla.
kamera, filma, företagsfilm, video, marknadsföringsstrategi

Var positiv och glad som coach, ge personen framför kameran massa energi!

4. Använd stödord från manus – annars teleprompter

De flesta funderar väldigt länge vad de ska skriva, istället för att öva på hur de ska framföra det. Det är minst lika viktigt att öva på hur du ska säga någonting. Du får fler autentiska och genuina repliker om det är memorerat med hjälp av stödord. Annars går det att testa teleprompter. Försök få hen att prata så självständigt som det går.

5. Gör tagningar tills det känns rätt

Ditt uppdrag som regissör är att personer utan kameravana ser bra ut och låter naturliga. Våga göra om det tills det sitter och blir bra, dessutom kommer hen att tacka dig senare.

Det är vanligt att man gör ca 5-10 tagningar. Gör du inte 5-10 tagningar så är regissören antagligen inte tillräckligt kritisk, eller så är talangen Maryl Streep.
Målet är att få talangen att vara den bästa versionen av sig själv, våga kommentera på utvecklingsförslag och inflika känslor. Säg även “bra, vi gör en tagning till”. Ibland räcker den frasen som kritik. Att göra om tagningen tillåter talangen att finslipa arbetet och att göra det mer naturligt.

6. Krossa alla tvivel

Att bygga upp ett självförtroende inför tagning är nyckeln till framgång. Samtidigt som det ska levereras på ett avslappnat sätt. Som regissör så är det en balans mellan att vara kritisk och att vara uppmuntrande. Ser du tvivel så var snabb på att krossa det. Genuin uppmuntran kommer långt. 

Kanske det viktigaste av allt, om personen utan kameravana når botten, och de inte klarar av att komma ut ur sitt egna huvud – ta en paus.

Låt hen få ta en paus och nollställa sig själv igen. Som regissör kanske du måste vara den som hoppar omkring och lättar upp stämningen.

videomarknadsföring, video, kameravana, företagsfilm, företagsvideo

Hur kaxig är du själv när du står här? Får personen utan kameravana en blackout, ta en paus och kom tillbaka med ny kraft.

7. “Rip take”

Det är svårt att inte oroa sig för att verka fånig när man blir filmad. Det kan i sin tur leda till att talangen har låg energi framför kameran. Det är dessa lägen som en “rip take” blir användbar.

“Rip take” är ett litet trick som musikproducenter använder sig utav i inspelningsstudion. När en musiker låter inövad och slätstruken, så ber producenten om en version där de gör en fullkomligt galen version. Samma teknik kan man använda sig utav när det kommer till video.

 Be talangen att leverera en rad med överdrivet mycket energi. Uppmuntra talangen till att verkligen våga tänja på gränserna, och illustrera själv om talangen känner sig obekväm.

Denna övning kommer att förnya energinivåerna.

8. Ta en sista tagning

När du får en riktigt bra tagning som du är riktigt nöjd över, be om att göra “en till tagning, för säkerhets skull.” När någon vet att de finns en användbar tagning, så bygger det upp självförtroendet. Ofta, så blir den sista tagningen den bästa!

företagsvideo, företagsfilm, video, marknadsföring, videomarknadsföring

Gör en klassisk ”Rip take”, för att få upp energin igen.

Sammanfattningsvis, få ihop din företagsvideo

Det finns många utmaningar när man arbetar med personer som är ovana framför kameran. Men det är ett perfekt sätt att få ut genuint och autentiskt content. Vissa tagningar kan bli kluriga, medan andra blir bättre än förväntat. Våga utmana alla att stå framför kameran och dela med sig utav sin historia.

Självförtroendet kommer att växa hos personerna som står framför kameran och det i sin tur kommer ge ännu fler framgångsrika videor åt dig.

Källor:
Wistia.com
Google.com