Idag är det relativt enkelt att få till en bra video med små medel. En videoproduktion behöver inte vara så avancerad för att få ett bra resultat. Framförallt med tanke på att de flesta idag har en schysst kamera i sin smartphone.
Testa selfiepinne eller tripod för stabil bild i din videoproduktion
För att få en stabil bild så är det smart att använda sig utav en selfiepinne eller tripod. Använd gärna selfiepinne om du vill gå, för att få en stabil bild. Du får friheten att röra dig, du får nya intressanta vinklar och dessutom är de stabila. Om du däremot ska sitta eller stå så är en tripod att föredra, då den håller din smartphone still i önskad höjd. Se även till att använda kameran som är på baksidan av din smarthphone, då den har en inbyggd stabilisator. Detta saknas i frontkameran på din smartphone.
Undertext till sociala medier
85% av alla som är på sociala medier tittar utan ljud. För att nå ut med din video så behöver du sätta undertext. Det kommer öka engagemanget. Delvis för att det går att förstå din video utan ljud, vilket i sin tur leder till större chans till längre tittartid. Ett smidigt sätt är att göra en SRT-fil. Du editerar texten i ett editeringsprogram som Final Cut eller Premiere pro, och exporterar ut texten. Därefter så får du konvertera om texten till en SRT-fil. Sedan kan du ladda upp texten separat till din video.
Använd mikrofon
Även om många inte använder ljud på sociala medier, så är det viktigt att ha ett bra ljud. Framförallt vid längre intervjuer, eller där ljud blir en essentiell del för att förstå budskapet.
Texten kan hjälpa till att framföra budskapet, men ljud i form av musik och röstlägen kan förmedla känslor på ett sätt som enbart text inte kan. Detta är speciellt viktigt vid längre intervjuer, eller där musik blir en viktig del av budskapet. Idag finns det ett stort utbud av mikrofoner som enkelt går att använda med smartphone.
Om du ska lägga upp video på LinkedIn
Att lägga upp native video på LinkedIn är en relativt ny funktion, framförallt om man jämför med andra plattformar som till exempel Facebook, Youtube eller Instagram. På de övriga plattformarna fungerar de flesta formaten, vilket tyvärr inte är fallet på LinkedIn. Har du problem att lägga upp en video på LinkedIn, så kan det bero på videoformatet. Se till att din video har något av följande format:
ASF, AVI, FLV, MPEG-1, MPEG-4, MKV, QuickTime, WebM, H264/AVC, MP4, VP8, VP9, WMV2, and WMV3.