Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Hur-fungerar-live-streaming

Hur fungerar live streaming? Kom igång redan idag.

Fick nyligen en inbjudan till ett livestreamat event som jag tackade ja till direkt. Vet inte hur det är för er men jag tycker att det syns i inboxen att många fler företag är nyfikna på live stream nu när samhället ser ut som det gör. Det är inget snack om att live streaming går hett för många företag och ligger väldigt rätt i tiden. Jag blev nyfiken på att ta reda på mer kring ämnet, men hur fungerar live streaming?

Live streaming fungerar genom att sända ut video live via olika plattformar eller sociala medier. Deltagare bjuds in via en unik länk eller så låter man vem som helst delta på sina egna enheter på en schemalagd tid.  Vanliga format av live streaming som många företag använder sig av just nu är föreläsningar, seminarier och event.

En livestream kan arrangeras stort och litet beroende på vad som är syftet och vilken budget man tänkt sig. Jag tog fram en checklista efter en del research på vad jag anser som några viktiga huvudpunkter för att komma igång och hur det fungerar i olika steg för att lyckas med din livesändning:

 1. Ta fram all utrustningen som behövs för lyckas med din stream. 
 2. Välj en lämplig plattform för din målgrupp 
 3. Marknadsför din kommande livestream
 4. Kontrollera att du har bra uppkoppling till internet 
 5. Testkör!
 6. Övervaka sändningen 

Om du redan nu vill läsa hur du kommer igång idag, klicka här!

Vi hjälper företag med heltäckande och smidiga livesändningar. ► Läs mer här.

Vad är en live stream?

Vad-är-en-live-stream

Många pratar om streamingtjänster Netflix, HBO och Viaplay i vardagen vilket inte är något som sänds live, men är också en typ av streaming. Hur vet man skillnaden? 

En livestream är det som ordet själv beskriver – live ström som skickas ut. 

Tänk dig en föreläsning på en högskola, och skolan har riggat upp en kamera för att filma föreläsningen, så att dom som inte har möjlighet att komma kan koppla upp sig och kolla live via deras datorer vart dom än befinner sig. 

Livestream är inget förinspelat utan visas i direktsändning ut till olika enheter som är uppkopplade. Med live stream så handlar det om att kommunicera live med videoinslag via internet som tittare kan interagera med på tex live event, föreläsningar, seminarier, webinar eller andra typer av livesändningar.

Det är data som skickas ut av en organisatör och datan lagras inte på tittarnas enhet utan vi konsumerar källan samtidigt som den når oss och de kan se vad som händer från vilken enhet som helst, som är ansluten till Internet.

Organisatören i det här fallet är då skolan, och dem måste se till så att eleverna kan nå länken för att koppla upp sig till sändningen.

Tack vare internet så öppnar det upp möjligheter att fler kan delta på det som ditt företag eller skola ska arrangera. 

Vad kostar live streaming?

Vad-kostar-live-streaming

För många företag är det absolut en relevant fråga om pris eftersom det oftast finns en ram man vill hålla sig inom. Vad skulle det till exempel kosta om mitt företag ska hålla i ett live event?

Att arrangera en live stream kostar mycket alls, snarare tvärt om. Tack vare teknikens framsteg så är det väldigt billig metod att nå ut till många och det finns många fördelar ur kostnadsperspektiv att ha ett digitalt event istället för fysiskt event. 

Det som kan göra att kostnader förekommer är om du har höga ambitioner om att lägga dig på en professionell nivå och är angelägen om att använda en stabil plattform, och det kan kräva en viss investering i bra utrustning.
(Mer om utrustning kommer jag till senare.)

Varför du vill Streama ditt nästa event?

varför-du-vill-streama-ditt-nästa-even

Självklart finns det två sidor med för och nackdelar om att streama event. I nuläget är vi ett samhälle som kommer behöva jobba mer åt det digitala och vi får acceptera situationen och göra det bästa vi kan, vilket jag tror kommer göra att många börjar tänka utanför boxen och skapar nytänkande idéer till digitala evenemang.

Jag listade upp några för och nackdelar till att ha ett live event.  Nackdelarna går att se som en utmaning att omvandla dom till något positivt och så att dom blir anpassade till den digitala världen:

 • Fördelar
 1. Sparar tid av planering kring logistik av lokal
 2. Sparar tid av att ta dig till lokalen
 3. Slipper kostnaden av eventuell föreläsare som ska ha transport och boende
 4. Slipper kostnad för lokal 
 5. Slipper kostnad för mat och dryck till gästerna
 • Nackdelar
 1. Det naturliga sättet att nätverka försvinner
 2. Blir inte lika personlig kontakt med kunder/kollegor
 3. Träffar inte andra från samma bransch 
 4. Den “lyxiga” känsla som ett fysiskt event försvinner

Utrustning för live streaming – Minimikrav för att lyckas

Utrustning-för-live-streaming-Minimikrav-för-att-lyckas

Utrustningen är något som man direkt tänker att här kommer budgeten skjuta iväg, men efter en hel del research om utrustning så visade det sig att man oftast redan har allt man behöver hemma för att kunna dra igång en live stream redan idag. 

Utrustning för live streaming kan styras lite beroende på vad man har för budget och vad livestreamen kräver, men generellt är det ganska lätt att ta fram en utrustning utan att behöva lägga en krona på nya prylar: 

Dator
Här använder du den inbyggda kameran och ljudupptag som finns i din laptop. Se till så att datorn är snabb och hanterar grafik på hög precision. Har du en MAC så kan du vara säker på att det finns tillräckligt med RAM-minne och grafik, men ju nyare desto bättre.

Mobil
Med en mobiltelefon kan du komma långt med. Väljer du den här metoden så skulle jag rekommendera att placera telefonen i stativ, så att tittarna inte bli illamående av eventuella rörelser.

Att hålla en telefon helt stilla med handen kan bli en tuff utmaning. Välj gärna en nyare mobil med en så bra kamera som möjligt. 

USB- Kamera
En USB-kamera fungerar utmärkt att livestreama med.  Priset för att köpa en kamera ligger runt 800 kr och finns i både dyrare och billigare prisklasser. Vill du jobba på en mer professionell nivå så är systemkamera nästa steg.

Kom ihåg,  placera alltid enheten så att den hamnar i ögonhöjd på den/det som filmas och att ljuset fångas upp rätt för kameran. Alltid bra att test streama några gånger så man inte stöter på några problem under sändning och att kvalitén på bild, ljud och ljus fungerar bra och blir som ni har tänkt er.

YouTube live streaming eller Facebook live? Vilka “alternativ” finns det?

YouTube-live-streaming-eller-Facebook-live

Det finns en hel del plattformar för live streaming att välja mellan när man börjar kolla runt på utbudet. Svårt att veta vilken plattform som är bäst, men en bra tumregel är att välja plattform ut efter det som matchar företagets målgrupp bäst. Jag började kolla runt efter olika plattformar och hittade den här tydliga listan.

Här är det 10 bästa streaming plattformar 2020:

 1. Rik
 2. Youtube Live
 3. Facebook live
 4. Periscope
 5. Younow
 6. IRIS (Bambuser)
 7. USTREAM
 8. Dacast
 9. Livestream
 10. Brightcove

Källa: Filmora

Hur ska man tänka vid val av plattform?
Här kommer lite tips på hur man kan tänka kring val av plattform.

 1. Fokusera på era mål
  Ha en klar uppfattning om vad målet med streamen är eftersom det kan hjälpa er göra ett bättre val efter era behov. Vad är erat mål med att gå live?
 2. Publikens storlek
  Era val kan baseras på publikens storlek och kan vara en avgörande faktor till vad som kommer krävas. 
 3. Intern eller extern streaming
  Båda alternativen är självklart viktiga, men en extern live stream bör tas på större allvar och välja den plattform som är bäst för er målgrupp och vad för typ av sändning ni ska satsa på.
 4. Strukturera er budget
  Är ni villiga att betala för någon streamingtjänst eller behöver ni investera i bättre utrustning?
 5. Framtidsplaner
  Vart vill ni komma med live streaming? Kommer ni satsa på att ha streamar kontinuerligt och har en affärsidé inom live stream, så är det absolut en smart att göra upp en plan redan från start.
 6. Gratis testversion
  Det finns massa kostnadsfria testversioner för live videos, det kan vara bra att utforska några för att testa och jämföra kvalitén på deras tjänster, vad som passar er beroende på vad ni ska satsa på och hjälper er att veta om det är pålitligt för dina framtida behov eller inte.

Källa: Filmora

Live streaming på sociala medier

Är ni ett företag som syns mycket i sociala medier så är det här absolut den bästa plattformen. Det är både smidigt och gratis.  Att göra en live stream blir kanske inte alltid som man tänkt sig efter manus, men det är det som tittarna också gillar att man får den personliga kontakten, den känns äkta och är engagerande.

Med live stream på sociala medier kan tittare interagera med en chattfunktion vilket ger dig som håller i livesändningen en fördel att kunna svara på frågor/kommentarer i realtid vilket gör att du kan bygga ditt innehåll från den feedback du får.

Youtube
På Youtube finns det stor chans att nå ut till många, och finns potential för kunder och följare att upptäcka dig och ditt varumärke. Det som också är en fördel med Youtube är att det rankas bättre på sökningar. Men för att få/ behålla tittare så gäller det att skapa intressant och engagerande innehåll så att tittarna håller sig kvar.

Facebook
Facebook Live är en funktion i det sociala nätverket där man använder kameran på en dator eller mobil enhet för att sända video i realtid till Facebook.

Innan du startar live streamen så kan du själv välja vilka som ska se sändningen och under hela sändningen kan du se hur många som kollar, även deras namn.

LinkedIn
LinkedIn är en snabbt växande plattform.Tänk dig som Facebook live, med en mer professionell twist. Här måste du dock ansöka om att få börjar med live stream, och det gör man hos Linkedin i ett formulär.

Om du blir godkänd så är nästa steg att installera ett tredjepartsverktyg, Det innebär att du som är skapare av live video kommer att behöva arbeta med dessa verktyg för att kunna publicera live video på LinkedIn.

När din live stream är klar kommer den att levereras på ditt LinkedIn-flöde för att locka till ännu mer engagemang och följare/vänner kan spela upp videon igen.

Twitch
Twitch är en webbplats för live streaming där man skapar sin egna kanal. Vanligt är att webbplatsen används till något som är spelrelaterat där man kan prata och spela live. Utöver spel så finns det många andra kategorier där du kan skapa din publik genom att prata om saker som intresserar andra.

Kom igång nu? Skapa en live stream på Youtube under 5 minuter:

Du behöver: En dator med webbkamera.

 1. Gå in på youtube.com logga in eller skapa ett konto
 2. Gå till Live → klicka på videokamerans ikon uppe i högra hörnet
 3. Välj webbkamera
 4. Lägg till en titel, beskrivning och justera inställningarna
 5. Klicka på spara
 6. Klicka på Live och du är igång!

Kan man spara en livesändning och visa den flera gånger?

Kan-man-spara-livesändning-och-visa-den-flera-gånger

När du nu är klar med din live stream, vad händer då? Kan du använda sig utav materialet som har skapats från sändningen och kan man spara en live stream och visa den flera gånger?

Svaret är ja, man kan spara en live stream och återanvända den.
Om vi pratar sociala medier Instagram och Facebook så finns det en spara knapp, så laddas video ner till den enhet du har streamat från tex. datorn.
På Youtube hittar du dina alla dina livesändningar under arkiverade och därifrån kan du ladda ner videon.

Det som inte går att se i efterhand är kommentarer eller frågor via sociala medier som dykt upp i flödet under livesändningen på den sparade nedladdningen.

Om vi pratar andra streamning plattformar som Twitch och Periscope så fungerar det på samma sätt. Antingen finns det en spara knapp, eller också så hittar du vid sändningar under arkiverade. 

Det finns garanterat många som missade kolla på din live stream, och därför kan det vara bra att marknadsföra videon. Du kan dela upp den i mindre bitar och sprida på sociala medier, hemsidan eller nyhetsbrev.

För att komma igång med redigering så finns det ett verktyg som heter Creator Studio och den finner du här, där kan du redigera dina videor för Facebook och Instagram: 

För att ansluta din instagram till Creator Studio, läs mer om det här.

Om du har en sparad live stream så finns det även massa andra redigeringsprogram som är gratis online och mitt tips är att googla runt och ta den sida som har bäst verktyg för din video.

Jag gjorde lite research för att ta fram några exempel. Klicka på texten för att komma dit: 

Relaterad läsning

[wp_blog_designer id=”11″]

Andra intressanta artiklar:

Har du frågor eller önskar mer information och prisuppgifter på det vi hjälper andra företag med? Fyll i formuläret här så hör vi av oss redan idag: